~ ahli ~

Saturday, April 14, 2012

Bencana amaran Allah, pintu taubat masih terbuka

Pada 11 April 2012, Malaysia telah digemparkan dengan fenomena gempa bumi di Acheh. Gegaran hasil daripada gempa bumi itu turut dirasai oleh penduduk-penduduk di Malaysia. Susulan daripada gempa bumi kedua yang mencatat 8.8 skala Ritcher yang dilaporkan berlaku di Acheh itu. Agensi Geofizikal Indonesia mengeluarkan amaran tsunami di mana berlakunya kejadian gempa bumi yang berukuran 8.9 magnitud dicatatkan pada jarak 465 kilometer barat daya Bandar Acheh. Sehubungan itu, beberapa negeri di Malaysia turut merasai impak gegaran daripada fenomena tersebut. Antaranya kawasan Lembah Klang seperti Kuala Lumpur, Petaling Jaya dan Shah Alam, manakala di utara Semenanjung seperti Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Berikut merupakan statistik gempa bumi yang terbesar melanda dunia dari zaman dahulu hingga kini dari The Geological Society of London. Pada 1906, USA (California, San Francisco) mencatat sebanyak 7.8 Skala Ritcher dan melibatkan kematian sebanyak 3,000 orang. Pada 1908, Itali (Messina) mencatat sebanyak 7.5 skala ritcher dan melibatkan kematian sebanyak 25, 926 orang. Pada tahun 1923 pula, Japan (Tokyo-Yokohama) mencatat sebanyak 8.3 skala ritcher dan melibatkan kematian sebanyak 142,800 orang. Manakala pada tahun 1936 pula, di Pakistan (Quetta) mencatat sebanyak 7.5 skala ritcher dengan jumlah kematian sebanyak 35,000 orang. Pada 1939 pula, Chile (Concepcion) mencapai tahap 8.3 skala ritcher dengan jumlah kematian sebanyak 28,000 orang. Pada 1939, Turki (Erzincan) mencatat 8.0 skala ritcher dan jumlah kematian sebanyak 36,740 orang. Tahun 1970, Peru (Chimbote) mencatat tahap 7.7 skala ritcher dengan jumlah kematian sebanyak 67,000 orang. Pada 1976, China (Tangshan) mencatat skala Ritcher mencatat 8.0 manakala kematian sebanyak 290,000. Pada 1976, Guatemala City mencatat 7.5 skala Ritcher manakal kematian berjumlah 22,084 orang. Di mexico, pada tahun 1985 mencatat skala Ritcher 8.1 manakala kematian sebanyak 10,000 orang. Pada tahun 2004 merupakan gempa bumi yang paling dahsyat mencatat 9.2 skala Ritcher dan jumlah kematian sebanyak 230,000 orang di Lautan Hindi gempa bumi dan tsunami. Terakhir pada tahun 2011 berlakunya di Jepun yang mancatat skala Ritcher sebanyak 8.9.

Kita mestilah mengambil iktibar daripada fenomena yang berlaku ini kerana ia merupakan amaran Allah kepada manusia. Allah telah menurunkan bencana ini sejak zaman dahulu lagi. Hal ini juga sebagai peringatan terhadap kemungkaran yang telah dilakukan dan mungkin juga Allah jadikan bala bencana yang diturunkan ini sebagai ujian kepada manusia untuk menguji tahap keimanan hamba-hambaNya. Jelasnya di sini, apabila sesuatu bencana itu diturunkan, Allah tidak memilih sesiapa walaupun ianya berpunca daripada sebelah pihak sahaja. Di dalam surah Al-Anfal ayat 25, Allah berfirman, “Dan jagalah diri kamu daripada (berlakunya) dosa (yang membawa bala bencana) yang bukan sahaja akan menimpa orang-orang yang zalim di antara kamu secara khusus (tetapi akan menimpa kamu secara umum). Dan ketahuilah bahawa Allah Maha berat azab seksaNya.”

Sungguh kita mengetahui dalam sekelip mata Allah s.w.t mampu memusnahkan seluruh alam semesta. Dengan kuasaNya, hancurlah segala setiap yang bernyawa dan musnah segala-galanya. Allah berkuasa terhadap ciptaanNya, maka apabila Allah berkehendak dan menetapkan sesuatu, jadilah ia. “Sesungguhnya perkataan Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya, Kami hanya mengatakan kepadanya : Kun (jadilah) maka jadilah ia.”

Dalam sebuah hadis diriwayatkan oleh At-Tarmizi daripada Ali bin Abu Talib, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud, “Apabila umatku melakukan 15 perkara berikut, maka layaklah mereka ditimpa bencana iaitu apabila harta yang dirampas daripada peperangan diagihkan kepada orang tertentu sahaja, apabila wang zakat dikeluarkan kerana menebus kesalahan, apabila sesuatu yang diamanahkan menjadi milik sendiri, apabila suami terlalu mentaati isteri, apabila anak menderhakai ibu bapa, apabila seseorang itu lebih memuliakan teman daripada ibu bapa sendiri, apabila kedengaran lebih banyak bunyi bising, apabila lebih ramai membicarakan hal keduniaan dalam masjid, apabila pemimpin sesuatu kaum itu orang dihina oleh kaumnya sendiri, apabila memuliakan orang lain kerana takutkan ancaman yang akan diambil ke atasnya, apabila arak menjadi minuman biasa dalam majlis, apabila ramai lelaki memakai sutera, apabila wanita dijemput ke dalam majlis untuk menghiburkan lelaki, apabila wanita bermain alat muzik dan yang terakhir apabila orang terkemudian menghina orang yang terdahulu. Maka, pada saat itu, tunggulah bala yang akan menimpa dalam bentuk angin (putting beliung) dan gerak gempa yang maha dahsyat atau tanaman tidak menjadi.”

Justeru, terimalah hakikat bahawa Allah tidak akan menurunkan bala bencana terhadap umatNya seandai umatNya tidak mengingkari apa yang dilarangNya.

Menurut Nur ‘Izzati Idris, Setiausaha Jawatankuasa Peralihan Pelajar 2012 (JPPP) Universiti Sains Islam Malaysia, apabila sesuatu kejadian itu berlaku, manusia mengatakan bahawa ia adalah bencana alam. Tetapi bagi individu yang melihat bencana ini dengan mata hati, mereka akan beranggapan bahawa ini adalah satu amaran dari Allah.

“Saya terfikir keadaan sahabat-sahabat saya yang berada di Indonesia dan Malaysia yang merasai gegaran itu, apabila saya mengetahui tentang berita gegaran tersebut, hati saya menjadi gementar dan takut kerana Allah memberi amaran untuk saya dan umat Islam yang lain.”

Beliau yang juga merupakan bekas Setiausaha Majlis Perwakilan Pelajar sesi 2011 Universiti Sains Islam Malaysia berkata, “Bumi semakin tua, banyak manusia melakukan kerosakkan, maksiat merata-rata dan sejak akhir-akhir ini kita sering diperdengarkan tentang kes penculikkan, merogol, membunuh dan sebagainya semakin berleluasa. Dan kali ini pula .”

“Kejadian ini membuatkan saya terfikir adakah amalan yang dilakukan sudah mencukupi untuk dijadikan sebagai bekalan menghadap Allah suatu masa nanti, pintu taubat masih terbuka luas kepada kita, dan Allah masih memberi kesempatan kepada kita untuk memohon keampunan di atas setiap dosa yang kita lakukan di atas muka bumi ini,” tambahnya lagi.

Malang sekali peristiwa sebegini jarang manusia dijadikannya sebagai pengajaran. Hanya sekejap sahaja menimbulkan rasa gerun dihati dan apabila masa berlalu, ia dilupakan begitu saja.

Justeru, bukalah minda dan mata hati kita semua dengan segera bertaubat, mentaati dan berserah diri kepada Allah. Marilah kita sama-sama kembali kepada ajaran Islam yang sebenar dan menjadikan bencana ini sebagai panduan hidup serta bersabar menghadapi segala bentuk ujian dari Allah. Bersegeralah kita memohon keampunan dan rahmatNya dan berdoa supaya Allah menjauhi diri kita daripada malapetaka dan perkara-perkara mungkar.

No comments:

Post a Comment